Útmutató pilótáknak

Néhány alap információt találsz alul a pilótaként való kezdéshez.

Csatlakozás a hálózatra

A következő rész bemutatja, hogyan telepítsük a szükséges programokat az első repülésünk előtt, és hogyan csatlakozzunk a hálózatra. Kérjük, hogy olvasd el az IvAp kézikönyvet, ami ismerteti minden funkcióját, mert ez az útmutató ezt nem teszi meg.

IvAp

Az első dolog, hogy töltsd le a pilóta kliens programot (IvAp), aminek a  segítségével tudsz a hálózatra csatlakozni. Ezt a software development oldalairól tudod letölteni (http://www.ivao.aero/softdev).

image001

FS2002/2004-et használóknak az “IvAp v1” klienst kell letölteni,
FSX használóinak pedig az “IvAp V2 ” klienst.

A letöltés után futtasd a csomagban található exe fájlt és telepítsd a programot.

Telepítés után a beállítási lehetőségeket megnézheted a Start menu >> Minden progam >> IVAO >> Ivap -IVAO Virtual Pilot Client >>IvAp  Configuration részben és beállíthatod tetszés szerint. (A beállításokról az IvAp kézikönyvből tájékozódhatsz.)

IvAp kézikönyv innen letölthető

MTL

Az MTL telepítőt az IvAp tartalmazza és automatikusan települ vele együtt.

Az MTL (Multiplayer Traffic Library) teszi lehetővé számodra, hogy lásd a többi online gépet magad körül, ehhez a telepítő több száz géptípust és festést telepít. (Ezek nem repülhető gépek)

Az MTL telepítőt a start menuből is indíthatod Minden program >> IVAO >> IvAp – IVAO Virtual Pilot Client >> MTL Installer

image004

Nyomj a zöld „Full Install” gombra, hogy az összes elérhető gép és festés települjön, vagy kiválaszthatod a listából, hogy melyeket szeretnéd telepíteni.

Legalább a „default only” telepítése szükséges, ez minden géptípusból egy-egy festést tartalmaz.

Ha az összeset telepíted, akkor több mint 3000 gép kerül letöltésre, ami időbe telik. A letöltés után egy MS-DOS ablak nyílik meg, amit ne zárj be. A telepítés végén magától bezáródik.

Az MTL telepítések után észreveheted, hogy a Flight Simulator lassabban töltődik be, mint előtte. A töltési időt csökkenteni tudod, ha az aircraft listából elrejted az MTL gépeket. Ehhez a következőt kell tenned: Start Menu –> Minden program –> IVAO –> IvAp – IVAO Virtual Pilot Client –> MTL Hide Aircraft. A program a háttérben fut és jó néhány percig dolgozhat. A végén egy MS-DOS ablak fogja tudatni, hogy a program futtatása sikeres volt.

Teamspeak

A kommunikációhoz a Teamspeak v2 programot használjuk (a szöveges kommunikáció engedélyezett, de a hangbeli kommunikáció a preferált). A Teamspeak programot az IvAp telepítője tartalmazza és telepíti. Továbbá letölthető a Teamspeak honlapjáról is (http://goteamspeak.com).

A Teamspeak telepítése után van néhány beállítás, amit meg kell tenned. Nyisd meg a Settings >> Sound Input/Output Settings részt.

image005

Válaszd a „Push to talk” opciót, majd válassz egy gombot a „Set” megnyomása után. A képen láthatod, hogy itt a bal Ctrl a választott gomb. Amikor sugározni akarsz a frekvencián, akkor nyomva kell tartanod a gombot az adás teljes időtartamára. Kerüld a „Voice Activation” használatát, ugyanis ekkor gomb lenyomása nélkül sugározol mindent, amit a mikrofon rögzít, még a lélegzésed is. Így úgy adhatsz a csatornán, hogy nem is érzékeled.

Az első csatlakozás

A következő lépések FS2004-ben készültek, de FSX használok is követhetik.

Töltsd be a szimulátort és hozz létre egy repülést.

image006

Egy új menu jelent meg a felső menusoron, mely neve „IVAO”. Válaszd ki ezt a menut, majd nyomj a „Start IvAp”-ra. Az IvAp elindul és a zöld, valamint piros gombokból álló ikon jelenik meg a tálcán az óra mellett.

image008

Láthatod, hogy különböző dolgok indulnak el a szimulátorban (Ivap program és multiplayer), hagyd őket szépen elindulni. Amikor a tálcán az ikonon 3 zöld és egy piros gombot látsz, akkor a program befejezte a betöltést.

Az IvAp ablakot a bal felső sarokban látod.

image009

Csatlakozáshoz nyomd meg a „CONN” gombot. Ekkor egy új ablakot fogsz látni.

image010

Írd be az adataid:

 • Callsign(A hívójel – lehet a gép lajstroma vagya járat száma)
 • Real Name (A valós neved, amivel regisztráltál az IVAO-ra keresztnév+vezetéknév sorrendben ékezet nélkül)
 • VID (A regisztrációkor kapott ID számod)
 • Base Airport (A lakóhelyedhez közeli reptér ICAO-ja, vagy bármelyik, amelyiket szeretnéd)
 • Password (A regisztrációkor kapott IVAN jelszó)
 • Aircraft (A gép típusa, amivel repülsz)
 • MTL Model (A géped típusa és festése, amilyennek szeretnéd, hogy a többiek lássanak)
 • Server (A szerver, amire csatlakozni szeretnél – a legjobb teljesítményhez válaszd a felkínáltat)
 • Port (ne módosítsd)
 • Voice (Transmit/Receive – teljesen szóban kommunikálsz, Receive only – te hallod az adást és írásban válaszolsz, No voice – csak írásban kommunikálsz)

Amikor mindent kitöltöttél, nyomd meg a „Connect” gombot.

image010

A sikeres csatlakozás után mind a négy lámpa zöldre vált a tálcán.

image011

Néhány fontos dolog a csatlakozás előtt:

 • Győződj meg róla, hogy csatlakozás előtt a géped állóhelyen áll. Tilos a pályára csatlakozni. A reptér kiválasztásánál az FS automatikusan egy pályát választ indulásnak, ezért ne felejts el egy állóhelyet választani a megfelelő részen. Ha nincs a reptéren állóhely, akkor csatlakozás előtt hagyd el a pályát a gépeddel.
 • Csatlakozás után ne használd az FS „slew” opcióját. Ha helyet kell változtatnod, akkor csatlakozz le előtte, vagy használd a megfelelő menüpontot.
 • Ha légitársaság hívójelét használod, akkor az ICAO kódot használd és ne az IATA-t, pl.MAH971 és nem MA971.

A további teendőkhöz (repülési terv kitöltés, csatlakozás az irányítóhoz, stb.) olvasd el az IvAp kliens kézikönyvét és a pilóta kézikönyveket.

Repülési útvonal megtervezése

Sok lehetőség van az útvonal megtervezésére Magyarországon és körülötte. Útvonalakat a Routefinder honlapján találsz (http://rfinder.asalink.net/free/). Az IVAO adatbázisban is találsz útvonalakat a világ bármely részén.

A repülés során szükséged van a repülőtér térképeire – az irányítók használják őket és elvárják, hogy neked is legyen. A magyar repterekhez térképeket a honlapon találsz, a többi országhoz pedig az Eurocontrol honlapján. (http://www.ead.eurocontrol.int/eadcms/eadsite/index.php%3Foption=com_content&task=blogcategory&id=25&Itemid=3.html – ingyenes regisztráció szükséges).

Irányítói közreműködés

Az IVAO lényege, hogy online repüljünk virtuális légiforgalmi irányítással. Először is meg kell értened, hogy mit mond az irányító, és hogyan kell vele kommunikálni. Ehhez olvasd el a kézikönyveinket és tanulmányozd az IVAO Akadémiát (http://academy.ivao.aero).

Az irányítóval az elsődleges kommunikáció hangban történik, (de az írás is elfogadható, bár ez nem túl valóságszerű). A hanggal való kommunikáció során a következőkre ügyeljünk:

 • Amikor az irányító, vagy másik pilóta ad a frekvencián, akkor várjuk meg, míg nyugtázzák egymás közléseit, és utána kezdjünk bele közlendőnkbe.
 • Amikor új frekvenciára csatlakozol, várj néhány másodpercet, hogy meggyőződj nem beszélsz bele más adásába.

Unicom

Amikor nincs irányítás azon a részen, ahol repülsz, a rádiódat a 122.800 Unicom (szöveges frekvencia) frekvenciára kell hangolnod, és itt kell közölnöd a lépéseidet. Amikor irányítatlan légtérben repülsz, figyeld a többi gép mozgását és tájékoztassátok egymást a műveleitekről/terveitekről.

A Unicom nem chat csatorna, csak tájékoztatásra használható. Privát beszélgetéshez használd az IvAp chat funkcióját.

További információ

A divízió fóruma rendkívül hasznos és segítőkész lehet számodra. Bármit kérdezhetsz és a problémáidra megoldást találsz. Ott rengeteg ember fog és képes neked segíteni, hogy online tapasztalataid gyarapítsd.

Végezetül…

Élvezd az IVAO-t! Ez egy jó hobbi, ahol rengeteget tanulsz. Amint elkezded az online repülést, többé nem kívánsz majd visszamenni az offline repüléshez és megkérdezed majd magadtól, hogy miért nem kezdted el már korábban?